Titel menubalk illustratie
 • Ongevraagd is er een profiel aangemaakt, en moest ik bijbetalen
 • "Ik heb vorig jaar bezwaar gemaakt bij Achmea over het te weinig leveren, maar die is afgewezen."
 • "Ik heb met de apotheek gesproken en die vertelde dat ze niet meer mogen afgeven maar weten dat het te weinig is!"
 • "Mijn dochter wil graag op tijd worden verschoond"
 • Wij hebben er acht nodig, maar krijgen maar vier vergoed

Mijn ervaring met verzekeraars

 • Blog van huisarts: Ik wil geen luierpolitie en drinkvoedingbrigade
  Huisarts Marcel Slockers praat ons bij over het bestellen van materialen: "Eerder kon ik bij mijn apotheker om de hoek incontinentiemateriaal bestellen. Sinds een aantal jaren moet ook de aanvraag voor de vergoeding van incontinentiemateriaal via commerciële leveranciers. Na een telefonisch interview bepalen zij hoeveel luiers er geleverd gaan worden. Veel begrip bestaat er niet. Sommige mantelzorgers gaan letterlijk stuk op de afwijzing van het gevraagde aantal luiers. Dat aantal zorgt ervoor dat hun dierbaren fris blijven ruiken en geen decubitus krijgen. Wat moeten ze nu? Ze hebben geen geld om het luierrantsoen aan te vullen. Ook na mijn bemiddeling als behandelend arts, is de leverancier degene die bepaalt, en bij het rantsoen blijft. Bij klachten verwijst de zorgverzekeraar naar de leverancier en omgekeerd. De leverancier stelt zich op als luierpolitie. Wat voor – geheime – afspraken zijn hierover gemaakt met de zorgverzekeraars? Wie heeft baat bij alweer een extra verplichte tussenstap? Moest juist de zorg niet goedkoper en de procedures eenvoudiger? Wat levert dit telefonisch interview meer op dan frustratie, ontmenselijking, armoede en vooral stank? (...) Ik wil niet in discussie moeten met leveranciers en mijn tijd bederven met gekissebis en van het kastje naar de muur. Ik wil handelen volgens mijn professionele richtlijnen." Lees de hele Blog
 • Goeie club
  Ik zit bij DSW en ik heb nog nooit problemen gehad bij die club. Opa Chris is wel een goeie kerel!
 • Ongevraagd een profiel aangemaakt
  Na mijn endeldarmkanker operatie was ik niet incontinent maar om ongelukjes te voorkomen wilde ik de eerste tijd van die broekjes aan als ik naar een klant moest. ik wilde dus 1 pak van die broekjes van mijn apotheker. tot mijn verbazing kreeg ik een factuur van VGZ van e. 62,33 op internet kost zo'n pak 23 euro dus navraag gedaan bij de apotheker die mij melde dat er een profiel moest worden aangevraagd voor 3 maanden??? zij hadden mij dit ook kunnen zeggen dan had ik dat ene pak online besteld voor 23 euro, kortom ik ben gewoon grof opgelicht.
 • Mijn schoonmoeder durft haast niets meer te drinken
  Ik heb me sinds een tijd erg verdiept in de vergoedingen voor het incontinentie materiaal en de dagprijzen die ze hanteren. Er is bij de intreding van de veranderingen in de uitgifte van incontinentie materiaal met verzekeraars onderling afgesproken en dit is ook vastgelegd, dat er gekeken wordt samen met de patiënt welk soort materiaal ze nodig hebben en hoeveel. Daar werden allemaal mooie kolommetjes voor gemaakt zodat je kan zien bij welke patiënten categorie iemand hoort en hoeveel materiaal je dan krijgt per merk. Er wordt samen met de patiënt getest welk soort materiaal er het beste bij je past en hoeveel materiaal je dan per desbetreffende dagprijs je geleverd krijgt. Nu is het in ons geval zo dat mijn schoonmoeder dit hele traject van gesprekken, uitproberen en passen allemaal doorlopen heeft. Ze heeft nu eindelijk iets gevonden van de Tena waarin ze wel droogblijft. Nu mag ze van de zorgverzekering er overdag maar 2 en s'nachts maar 1 gebruiken, terwijl ze vreselijk incontinent is en dit niet voldoende is. Nu vertellen ze gewoon dat ze voor die dagprijs er niet meer kan krijgen. Maar de prijzen die de leveranciers rekenen dat zijn de consumenten prijzen en niet de inkoopsprijzen, die dus doorgaans een stuk lager liggen. Voor de prijzen die hun berekenen daar kan ik online zelfs nog goedkoper inkopen. Dat prijsverschil steken ze dus zelf in hun zak en de patiënt moet maar nat blijven. Of ze moet naar een ander merk en daar blijft ze helemaal niet droog in. Een hogere categorie willen ze haar niet in doen, want ze is dan wel dementerend, maar ze zit nog niet achter de gesloten deuren. Of dat wat uitmaakt aan de hoeveelheid urine die ze verliest of de deur los is of op slot zit de hele dag? Bij de Menzis waar ze verzekerd is daar is besloten dat de patiënt ongeacht de situatie niet meer materiaal krijgt als dit. Die brieven hierover zijn gewoon online te vinden. Ik heb zowel de Menzis als de leverancier en de Apotheek dit voorgelegd, maar daar werden ze alleen maar boos omdat ik te veel over het systeem wist hoe het incontinentie bepaalt en geregeld word. Nu staan we met zovelen met de rug tegen de muur gedrukt. Mijn schoonmoeder durft haast niets meer te drinken, omdat ze bang is om steeds nat te zijn. Is dit nu graag wat ze willen. Moeten ze gewoon door blijven zakken vullen over de rug van kwetsbare mensen. Mensonterend vindt ik het gewoon.
 • 8 nodig maar we krijgen er 4 per dag
  Onze MCG dochter krijgt van UNIVE wel 4 luiers per dag. Al jaren achtereen hebben we voor haar gemiddeld 8 luiers per dag nodig gehad. Alleen al voor een dag op school (bijzonder onderwijs) heeft zij er al 4 nodig...
 • Verzekeraar vragen om een hogere dagvergoeding
  Sinds enige tijd gebruikt mijn schoonmoeder incontinentiemateriaal, volgens AGIS heeft ze recht op 4 stuks per dag, maar op dit moment gebruikt ze er 6 of 7 op een dag. Wat ik ook goed begrijp. De apotheker beweert dat het materiaal dat ze krijgt technisch gezien meer dan genoeg absorptievermogen heeft. Tegelijkertijd snap ik ook dat mijn schoonmoeder zich regelmatig wil verschonen, zeker wanneer ze halverwege de nacht wakker wordt met een zwaar verband. Ik overweeg om AGIS een brief te schrijven en aan te dringen op een uitbreiding van de vergoeding. Heeft iemand hier ervaring mee en met welk effect? En kent iemand van jullie een verzekeraar die een ruimer vergoedingen beleid kent omtrent incontinentiemateriaal?
 • Ik weet precies wat ik nodig heb, maar ze sturen wat ze willen
  Mijn leeftijd is 83 jaar. Ik ben verzekerd bij Menzis. De apotheek van mijn huisarts is gecontracteerd door Menzis. Nu moet ik bij Brocasef het incontinentiemateriaal bestellen. En dat is het probleem. Ik ben al jaaaren incontinent. Ik weet precies wat ik nodig heb. Maar Brocasef stuurt wat zij willen. Zij denken het beter te weten dan ik. Wat moet ik hiermee?? Ik raak in paniek, wanneer ik niet het juiste materiaal ontvang. Ik heb inmiddels op internet voor eigen rekening voor € 81,00 aan incontinentiemateriaal besteld en ontvangen. Zo heb ik een buffer. Maar... ik ben verzekerd bij Menzis voor Extra verzorgd 3.
 • Verschillen tussen basisverzekeringen
  Vreemd dat niet alle basisverzekeringen hetzelfde vergoeden en jammer dat bijvoorbeeld Unive haar continentiebeleid in navolging van Achmea niet ook heeft aangepast. Een volledig incontinent MCG kind, patiëntprofiel 7, krijgt nu bij Unive wel 3 luiers per dag...
 • Overvallen door telefoontje apotheek
  Ook aan mij werd bij de laatste bestelling van wat ik noem "ïnleggertjes" de vraag gesteld hoevel per dag er gebruikt worden. Eigenlijk kan de apotheek dit zelf nazien: ik gebruik dit materiaal al jaren. Werd overvallen en gaf getal van 4 stuks op, echter van de lichtste soort, terwijl ik voor 's nachts eigenlijk een meer absorberend exemplaar moet gebruiken. Antwoord verzekeraar: verzekeraar heeft afspraken met leveranciers voor inc.materiaal. Per 1-1-2014 is per patient het profiel van gebruik door patient vstgesteld. Er zijn 6 patientenprofielen. Elk profiel heeft een dagprijs. Indien de apotheker meent dat ik behoor in een van de profielen, maar ik dit onterecht vind moet ik de verzekering dit melden en gaat mijn verzoek naar de afd. med. beoordelingen. Apotheek bevestigde dat mijn door overrompeling vastgestelde gebruik van 4 st.p.dag inderdaad de reden is voor minder levering (6 pakjes a 16 st. voor ???) Afspraak is nu dat ik zelf na zal gaan hoe het verbruik echt is en meldt dit dan aan de apotheek. Ik vind het bezwaarlijk dat de apotheker nog een rol moet spelen: ik zal zeker zelf mijn verekering. rechtstreeks berichten - zonodig. Kosten van de apotheek breiden zich namelijk ook uit: voor zogenaamd advies diende de apotheker een nota bij mijn verz. in, die ik - nog niet eigen risico geheel voldaan - moet terugbetalen.
 • Materiaal aanvragen als mensen vanuit revalidatie naar huis gaan
  Ik werk op een revalidatieafdeling in verpleeghuis.bij ons "krijgen" de cliënten het incontinentie materiaal van de instelling, wij bestellen dat in het algemeen. Als een cliënt naar huis mag moet er ook inc materiaal geregeld worden. Het is mij de thuiszorg en cliënten zelf niet helemaal duidelijk op welke manier dit dan aangevraagd moet worden. Moet het via de huisarts, zorgverzekering of apotheek. Wat is de makkelijkste manier om dit te regelen en hoe kunnen wij onze cliënten het beste adviseren? (EVV-er revalidatie)
 • Onduidelijke informatie
  De informatie over de vergoedingen van de zorgverzekering is heel erg onduidelijk. Ik ben via het internet opzoek naar goede informatie over incontinentie vergoeding maar die informatie erg onduidelijk. En daar baal ik heel erg van dat de informatie op de websites van de zorgverzekeringen onduidelijk is. En dat je om die reden de zorgverzekering moet bellen. En het niet via het internet kan opzoeken.
 • Ik begrijp er helemaal niks van de incontinentie beleid van Achmea.
  Met name dat ik minder incontinentie materiaal moet verbruiken. Ik mag er maar 3 stuks per dag van verbruiken wat mijn is verteld door me apotheek. Maar ik zit er op 4 stuks per dag. Maar als ik het goed begrijpt mag ik niet bij kopen. Maar dat moet ik wel doen omdat ik ander te weinig luiers heb. Ik bestel dan gewoon me luiers en dan stuur ik gewoon de kopie van de factuur op. Maar ik krijg dan niet alles vergoed. Ik heb er ook vorig jaar bezwaar gemaakt bij Achmea over het te weinig leveren maar die is afgewezen.
  De informatie die op deze site staat en voor al tekst en uitleg over incontinentie materiaal en dag geld, daar begrijp ik totaal niks van. Ik kan niet lezen hoe veel incontinentie materialen je mag verbruiken per dag. En de informatie staat ook nog eens in u vorm en ambtelijke/verzekering\'s taal geschreven. Ik heb daar heel veel moeite mee omdat te berijpen wat daar nou staat. Ik moet er iemand voor bij halen die dat vervolgens voor me leest en uit kan leggen.
 • Ik snap er totaal niks van
  Die dag vergoedingen bij Achmea is voor mijn echt niet te begrijpen als het leest. Ik ben verzekerd bij Interpolis Zorg actief. Maar ik ben er totaal niet blij mee hoe ik me luiers vergoed krijgt. Zij werken met dag geld vergoedingen maar ik snap er totaal niks van.
 • Ieder jaar betaal je meer en heb je recht op minder
  Mijn zoon is meervoudig gehandicapt en gaat dagelijks naar de opvang en logeren. Ben alleenstaand en heb nog 2 andere zoontjes waarbij de jongste dezelfde beperking heeft als de oudste! Nu moet ik de incontinentie verdelen tussen de dagopvang en het logeerhuis. Voorheen kreeg ik 8 pakken dit zijn er nu 4. Wil geen al te lang verhaal schrijven. Maar heb met de apotheek gesproken en die vertelde dat ze niet meer mogen afgeven maar weten dat het te weinig is!
  Kreeg ik de tip via de huisarts een verwijs briefje te halen en hiermee naar de Agis te gaan. Wat ik niet snap als ze 2 pakken minder deden was het nog te doen maar de helft wat als een kind diarree heeft meer plast vraag me af als daarmee ook rekening word gehouden en als kinderen massaal uitslag krijgen omdat ze te lang met luiers worden gelaten wat dan de kosten worden voor het te genezen. Ieder jaar betaal je meer en heb je recht op minder! En de mensen die niet de dupe mogen worden zijn juist de dupe door maatregelen genomen worden.
 • Ook wij zijn nu het slachtoffer geworden van de bezuinigingsdrift van de verzekeraars.
  Mijn vrouw is door een verkeerd geplaatste ruggenprik vanaf haar navel verlamd. Uiteraard is het ziekenhuis niet thuis als het om de schuldvraag gaat. Nu gebruikte ze per dag 8 Tena Ultima luiers (ze is volledig incontinent). Half vorig jaar bericht van de apotheker: gaan we niet meer geven, moeten minder en andere luiers worden. Na een week testen kwam men er achter dat het echt niet anders kon dan 6 x Molicare super plus en 2 Tena Ultima per dag. De apotheker was hier natuurlijk niet blij mee, maar heeft zich er bij neergelegd.

  We waren toen verzekerd bij Agis en kregen de tip om over te stappen naar CZ; die zou aan huis leveren en niet de beperkingen doorvoeren. Zo geschiedde, nadat de apotheek alsnog even een rekening probeerde te innen van bijna 300 euro voor "extra geleverde luiers". Uiteraard is dat teruggedraaid na protest.

  Nu zitten we sinds begin dit jaar bij CZ en die heeft een aantal gecontracteerde leveranciers. Bij de 1e die ik belde (we wonen in Almere, dus dan was Maarssenbroek de dichtstbijzijnde) kreeg de info van mij wat we nodig hadden en belde daarna terug:"u kunt bij ons 4 luiers krijgen, punt. " Toen ik aangaf dat dat te weinig was, bleef het antwoordt gelijk en de toon werd omgezet naar crue. Dus heb ik bedankt en gezegd naar een andere leverancier te gaan zoeken. De 2e zit in Nijmegen, kreeg keurig een intake gesprek en het verzoek om wat ander materiaal uit te proberen: netbroekjes met inleggers. Oke dan, we gaan het proberen. Ze heeft 3 verschillende dikten opgestuurd (voor de kenners:1 waterdruppel, 3 waterdruppels en 4 waterdruppels. Ter info: Tena Ultima heeft 7 ! waterdruppels.....)  en we zijn gestart met die van de 3 druppels: binnen 5 minuten drijfnat. Die met 4 druppels dan maar, hield het 20 minuten droog. Dus dat gaat niet werken. Teruggebeld en na 3 telefoontjes iem and aan de lijn: u krijgt van ons 3 lichte luiers en 2 zware luiers, daar moet u het mee doen. Omdat we anders zonder luiers komen: oke, maar ik ga er nog niet mee akkoord. Dus we gaan maar met CZ aan de gang.

  Waarom moet mijn vrouw zich zo gestraft voelen door de missers van een ziekenhuis en de bezuinigingsdrift van de verstrekkers? Moedeloos wordt je ervan.

 • Zorgverzekeraars: “Zes luiers? Je mag er maar vier”

  Marijn, vader van een gehandicapte dochter, schrijft in zijn weblog:


  "Halverwege het jaar worden er in de uitvoering zorgverzekering wijzigingen doorgevoerd. De luiers, incontinentiematerialen, worden op een andere manier vergoed. Waar voorheen luiers werden besteld als ze nodig waren en dit vergoed werd door de verzekeraars, is er nu een maximumdagvergoeding voor zorgaanbieders ingevoerd.

  Er zijn 6 patiëntprofielen en hoe hoger het profiel, hoe hoger de vergoeding voor de zorgaanbieder (in ons geval de apotheek). Om te bepalen in welk patiëntprofiel mijn dochter hoort is er een vragenlijst opgesteld. Er werd nogal wat gevraagd, zo moet er bekend zijn of de incontinentiemateriaaldrager terminaal is; wat de incontinentievorm is; wat het incontinentiepatroon is; en hoe zelfstandig ze kan functioneren.

  (...)

  Mijn dochter wil graag op tijd worden verschoond, de luiers moeten een voldoende absorberend vermogen hebben en die luiers moeten beschikbaar zijn. Mijn dochter houdt zich niet aan de richtlijnen om maar drie tot vier luiers per dag te gebruiken. Probeer het haar maar uit te leggen."

 • Beslisboom Incontinentie, het staat er echt
  "Verzekeraar Agis vergoedt nog maar maximaal € 1,86 aan incontinentiemateriaal per dag. Incontinentiemateriaal is zorgjargon voor luiers. En een beetje Tena voor een kind dat de Kruidvat-luiers ontgroeid is, kost al gauw een euro. Bij een beschaafd verschoningsbeleid, zoals ik het maar even noem, gebruik je zo vijf, zes luiers per dag. Dus een eenvoudige rekensom leert mij dat de ouders die bij Agis verzekerd zijn, binnenkort rond de € 125 per maand moeten bijbetalen aan luiers. Iedereen schreeuwt moord en brand als de rollator, een eenmalige aanschaf van circa € 80, niet meer vergoed wordt, maar ouders van gehandicapte kinderen kunnen blijkbaar wel € 1500 per jaar aan luiers uitgeven.
  (...)
  Ik denk dat iedereen in Nederland ervan doordrongen is dat de zorgkosten te snel stijgen. En dat de eigen bijdrages zullen en ook moeten stijgen. Ik ben ervan overtuigd dat ook bescheiden eigen bijdrages een remmend effect hebben op de zorgconsumptie. En dat het ook niet erg is de zorg te begrenzen. Maar € 125 per maand is gewoon te dol. Agis zou bijvoorbeeld ook kunnen zeggen: wij vergoeden vijf kwalitatief uitstekende luiers per dag, en als u meer wilt gebruiken, moet u dat zelf betalen. Vijf is een beschavingsminimum. Echt, ik spreek uit ervaring."

  Sanne Kloosterboer (38) is de moeder van Yaël (7). Yaël is verstandelijk gehandicapt, autistisch en heeft epilepsie.
 • Geef uw reactie

Reageer op deze pagina

 • Reactieformulier
  Beschrijf uw eigen ervaring, of reageer op een van bovenstaande verhalen.
 • Mijn emailadres mag openbaar worden geplaatst op deze website: *

  Mijn reactie mag voor iedereen leesbaar worden geplaatst op deze website: *
 
× Let op!   Deze site maakt gebruik van analytische cookies voor het goed functioneren en het algemeen analyseren van het bezoek op deze site.
Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan. Meer informatie