Titel menubalk illustratie
 • Onderzoekers van de KU Leuven denken achterhaald te hebben waarom de blaas samentrekt als mensen blootgesteld worden aan koude prikkels
 • Iedere dag voldoende drinken helpt de ontlasting soepel te houden en dus obstipatie zoveel mogelijk te voorkomen

Interessante weetjes

 • Plas- en poepposter voor juiste toilethouding
  De Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie heeft in samenwerking met Essity (TENA) een plas- en poepposter ontwikkeld met informatie over de juiste toilethouding. Handig voor op de wc!

    


  Klik op beide afbeeldingen om de poster als pdf te zien. Afhankelijk van de instellingen van uw browser wordt de pdf in een nieuw tabblad geopend of gedownload naar uw computer.
 • Waarom je nooit mag 'streepjes plassen'
  Het zogenoemde 'streepjes plassen' of 'stippeltjes plassen' was jarenlang hèt advies om je bekkenbodemspieren te trainen. Tijdens het plassen stop je steeds even je plasstraal, waardoor je streepjes - of stippeltjes - plast, om je bekkenbodemspieren aan te spannen. Hiermee train je dan je bekkenbodemspieren.  Er zijn drie belangrijke redenen waarom streepjes plassen tegenwoordig wordt afgeraden:
  • De kracht van de plasstraal is nodig om de plasbuis goed schoon te spoelen.
  • Uit onderzoek blijkt dat als je de urinestraal onderbreekt dat er dan urine terugstroomt naar de blaas. Deze urine bevat bacteriën uit de plasbuis. Dit vergroot de kans op een blaasontsteking.
  • Het aanspannen van de bekkenbodemspier tijdens het plassen remt de plasreflex waardoor de blaas te vroeg stopt met legen. Er blijft dan urine achter in de blaas, wat de kans op blaasontsteking en urineweginfecties vergroot.
  Lees verder
 • Hoe schadelijk is het om je plas lang op te houden?
  Even je plas ophouden is misschien ongemakkelijk, maar niet zo’n ramp. Maar wat als je je plas wél heel lang ophoudt? Kun je dan iets beschadigen? Volgens uroloog Laetitia de Kort van het UMC Utrecht is lang je plas ophouden niet helemaal zonder risico. De blaas bestaat namelijk uit elastisch weefsel. Als dat weefsel maar lang en vaak genoeg onder spanning staat, gaat de rek eruit. Aan de andere kant is het ook niet goed om bij de minste of geringste blaasprikkel naar de wc te gaan. Dan went je blaas aan kleine plasjes en ligt een overactieve of geïrriteerde blaas op de loer, ook wel aandrang-incontinentie genoemd.
  Lees het hele artikel bij Margriet.
 • Je buik inhouden is slecht voor bekkenbodemspieren
  In het bekken bevinden zich de blaas, darmen en bij vrouwen de baarmoeder. Deze organen zijn middels bindweefselbanden (ligamenten) bevestigd in de onderbuik. De blaas, darmen en baarmoeder ondersteunen elkaar. Bij onvoldoende steun kunnen de onderbuikorganen ‘verzakken’. Een gevolg van een verzakking kan merkbaar zijn, door klachten bij het plassen, het ontlasten en/of het vrijen. Bij verzakkingsklachten wordt de bekkenbodem vaak (onbewust) erg aangespannen om de pijn en/of druk op te vangen, terwijl hierdoor de klachten kunnen toenemen. De bekkenbodem dient goed te kunnen ontspannen en over een goede coördinatie en kracht te beschikken. Een voortdurend hoge buikdruk kan meewerken aan het ontstaan van verzakkingsklachten. Een hoge buikdruk kan onder andere worden veroorzaakt: doordat dit is aangeleerd, bijvoorbeeld door het ‘inhouden van de buik’.
  Houdt de buik daarom los en adem rustig door, ook bij dagelijkse activiteiten. Lees verder
 • Waarom moet je vaker plassen als het koud is?
  Je kent het vast wel: kom je buiten in de kou en hup meteen heb je het gevoel dat je moet plassen. Een gevoel dat ook kan opkomen wanneer je een koude supermarkt binnenloopt of met blote voeten op een koude vloer staat.

  Onderzoekers van de KU Leuven denken achterhaald te hebben waarom de blaas samentrekt als mensen blootgesteld worden aan koude prikkels. De Belgische wetenschappers hebben namelijk een zogenaamde moleculaire koude-sensor ontdekt die voor de plasreflex verantwoordelijk is. Deze ontdekking biedt perspectieven voor mensen met blaasproblemen en incontinentie. Want door deze koude-sensor stil te leggen, kan de plasreflex worden voorkomen. Lees verder
 • Drink voldoende!
  Mensen die last hebben van incontinentie, of een andere vorm van blaasproblemen, hebben vaak de neiging om minder te drinken. Want minder vochtinname betekent minder hoeven te plassen, toch?

  Toch niet, want door minder te drinken gaat de blaas gaat hierdoor verder achteruit. Het blijkt uit onderzoek dat een regelmatige vochtinname, verspreid over de hele dag, goed is voor een overactieve blaas. Hierdoor zou namelijk de capaciteit van de blaas groter worden, en ook de reactie van de blaaswand verbeteren. Daardoor hoef je minder frequent naar het toilet.
 • Voldoende snelle absorptie maar wel een anatomisch goede vorm

Absorberende systemen

 • Plastic buitenkant
  Het grote probleem van de katoenen slips is, dat ze meer weerstand geven dan die van plastic. Daardoor blijven ze, vooral 's nachts als je meer beweegt, niet op hun plek zitten (wrijving pyama of bed). Resultaat: doorlekken. Voor niet iedereen is het raadzaam een plastic broek over het materiaal te dragen (bijv. bij een dwarslaesie i.v.m. drukplekken) en strak ondergoed maakt het katheteriseren lastig. Daarom zou het prettig zijn als er weer meer plastic slips (vooral in de categorie 'doorslaapsystemen') op de markt komen.
 • Weggooien van gebruikt incontinentie materiaal?
  Meestal dat ik het gebruikte materiaal in een zakje doe. Die maak ik dicht en doe hem in de grote prullenbak in de badkamer. Geen geurtjes o.i.d.
 • Anatomische vorm en absorptie
  Dat slips vaak te strak zitten komt omdat ze allemaal goed om moeten zitten omdat hij anders gaat lekken, maar dat dit komt omdat de absorbtie te langzaam is, dat staat niet ter discussie. De slip worden met verkeerde uitgangspunten ontworpen. Babyluiers hebben meestal een over-capaciteit voor absorbtie en voldoende 'snelle' absorbtie materialen. Hierdoor komt lekkage niet zo snel voor maar krijg je wel vaak een anatomisch minder verantwoord object. Slips moeten aan andere soms tegenstrijdige eisen voldoen: Voldoende snelle absorptie maar wel een anatomisch goede vorm, waardoor de snelle absorptie dus in het geding komt.
 • Product verbeteringen
  Het middenstuk moest breder zijn

  Het probleem met de broekluiers is dat er plakstrips op zitten die te kort zijn zodat het vastzetten heel moeilijk gaat bovendien zitten er van die blauwe onderplakstrips op die niet voldoende plakkracht hebben zodat ze, zodra je ze aan hebt weer losknappen.

  Een super of een maxi uitvoering van de pants zou waarschijnlijk een uitkomst zijn.

  Meer absorberend aan de voor kant en de heupen!

  Soms is de tapelandingzone onnodig hard en kraakt.

  Ik draag al jaren broekluiers naar alle tevredenheid, maar de laatste tijd is de plakstrip zo sterk als ik die los trekl dat hij helemaal open scheurt en de restanten er niet vanaf krijg met het gevolg dat mijn was vol komt met pluizen van de pulp.

  Luiers voor de nacht mogen weer dikker worden! Ze maken luiers steeds dunner maar voor de nacht is dat niet nodig wand wie wil er nachts zijn bed uit om te verschonen?! Het geeft alleen meer afval meer natte bedden en 's nachts ziet toch niemand het.

  In principe vervang je de urinezak die direct aan de katheter verbonden is eenmaal per week, of eerder bij (mogelijk) verstopping, vervuiling (gruis, stolsels) of lekkage

   

  Het doorspoelen van nachtzakken is om hygiënische reden niet gewenst

 • Gebruik boxer shorts en geen strakzittende onderbroeken om te voorkomen dat er een kink in de slang komt.

Afvoerende systemen

 • Bufferzone condoomkatheters
  Ik heb proeven gedaan met veel verschillende merken condoom katheters. Allen hebben een zg bufferzone van ca 4 cm. Het grote NADEEL van deze ruimte is dat deze zone zg vacuumzuigt, oftewel plat wordt, doordat het plaatselijke materieel zeer dun is. Gevolg, hetgeen vooral s'nachts gebeurd, dat de urine niet af kan vloeien, waarbij ik wakker wordt van de pijn. Een oplossing kan zijn deze bufferzone gehalveerd wordt door bv de plakstrook te verlengen. In mijn geval heb ik nl een kleine penis, maar een zeer ruime voorhuid en daardoor dus een extra lange bufferzone, die bij bepaalde langdurige zithoudingen dezelfde bijzonder pijnlijke overlast veroorzaakt. Ik kan mij niet voorstellen dat ik de enigste ben die diezelfde overlast heeft. Hoe kan er een gezamenlijk actie opgestart worden om de fabrikanten te bewegen tot een betere oplossing hiervoor.
  • 3 tips om urineweginfecties te voorkomen in de thuiszorg
   Er zijn geen recente richtlijnen voor infectiepreventie in de thuiszorg en dat roept nogal wat vragen op bij verpleegkundigen. Bijvoorbeeld: hoe voorkom je urineweginfecties?
   • Vermijd onnodig katheteriseren, spoelen en reinigen - ga alleen over tot een verblijfskatheter als er geen alternatieven zijn, zoals intermitterend katheteriseren. Verder moet je twee zaken vermijden: systematisch de blaas spoelen en systematisch reinigen met chloorhexidine.
   • Licht patiënten extra goed voor
   • Verklein het infectierisico bij aan- en afkoppelen - het af- en aankoppelen verhoogt het risico op infectie. Je kunt een aantal dingen doen om toch het infectierisico te verminderen bij het spoelen en aankoppelen. Meestal kun je niet anders dan de zak aan de wastafel vullen, maar laat hem in ieder geval leeglopen in het toilet. Zet ook geen materialen zoals een doos handschoenen op de wastafel in verband met spatten. Desinfecteer het aansluitpunt voordat je de zak weer aankoppelt,
   (Bron: Nursing )
  • Tips van de ingevulde vragenlijsten
   De volgende tips gaven bezoekers bij het invullen van de vragenlijsten:
   --- "Het bevestigingspunt van de zak/katheter kan verbeterd worden"
   --- "Sommige mensen hebben moeite met het openen en sluiten van het kraantje en daar altijd hulp bij nodig"
   --- "Breng ook kleinere urinezakken op de markt, soms is 250 ml groot genoeg"
 • 3 vragen over urinelozing: hoe leg je de katheterslang, urinezak doorspoelen of vernieuwen?
  Naar aanleiding van de vernieuwde richtlijn urinelozing en stoelgang bij ouderen, kwamen er veel vragen van verzorgenden binnen bij Tijdschrift voor Verzorgenden. Een greep uit de vragen:
   
  --- Bij verpleeghuis één moet de katheterslang van (bedlegerige) cliënt onder het been door doen en dan katheterzak aan bed hangen. Bij verpleeghuis twee wordt de slang tussen katheter en zak juist óver het been gedaan. Hoe zit het nu?
  'Ten aanzien van infectiepreventie zou mijn voorkeur zijn de slang onder het been door te laten lopen zodat er in ieder geval een goede afvloed is van urine. Maar als de slang afgekneld raakt is er helemaal geen afvloed, en dat is ook niet de bedoeling. Het is dus zaak per cliënt de afweging te maken waar het grootse risico zich voordoet en aan de hand daarvan de juiste keuze te maken.'

  --- 'Ik ben werkzaam in de thuiszorg en vroeg me af: moet ik de urinezak systematisch moet vernieuwen?
  ‘Ja, in principe vervang je de urinezak die direct aan de katheter verbonden is eenmaal per week, of eerder bij (mogelijk) verstopping, vervuiling (gruis, stolsels) of lekkage. Dit is dus bij bedlegerige cliënten een standaardurine opvangzak en bij mobiele cliënten een beenzak. De standaard urinezak die 's nachts aan de beenzak is gekoppeld, moet je elke ochtend afkoppelen, legen en weggooien.’
   
  -- Hoe zit het met het doorspoelen van de afgekoppelde nachtzak? Is hier een protocol voor? Ik werk in de thuiszorg en volgens de zorgverzekeraar mogen wij slechts één a twee dag-/nachtzakken per week gebruiken. Dus bij doorkoppelen naar nachtzak spoelen we deze (onder de kraan) door om hem vervolgens voor de nacht weer aan te koppelen. Ik heb hier al vaker vragen over gesteld, maar niemand is hier duidelijk over. Zijn er aparte richtlijnen voor de thuiszorg bij dit soort handelingen?
  ‘Het doorspoelen van nachtzakken is niet gewenst. Het zijn handelingen die risico’s op spataccidenten voor de medewerkers veroorzaken en door de handeling wordt ook vaak de omgeving besmet. Als de zak doorgespoeld wordt, is deze ook in zeer korte tijd na aankoppelen weer gekoloniseerd met bacteriën. Daarnaast is het microbiologisch of hygiënisch effect minimaal. De zak dient dus gewoon afgetapt en afgekoppeld te worden. Het dopje kan op de slang geplaatst worden en de zak gooi je weg. Als zorgverzekeraars eisen dat je een paar nachtzakken per week gebruikt, zou ik hierover het gesprek met hen aangaan. Het is veel minder hygiënisch en niet wenselijk voor de cliënt.'
  (Bron: 7 vragen over urinelozing en stoelgang bij ouderen)
 • 2 misverstanden over katheters:

--- Je kunt bij decubitus en urine-incontinentie een verblijfskatheter gebruiken:
‘Nee, volgens de herziene richtlijn zijn urine-incontinentie en decubitus geen indicatie voor een verblijfskatheter. Want de cliënt kan hierbij nog steeds op natuurlijke wijze de blaas legen. Een verblijfskatheter kan alleen ingebracht worden op indicatie, en er moet regelmatig geëvalueerd worden of deze indicatie nog aanwezig is. Als er geen indicatie meer is, moet de verblijfskatheter verwijderd worden.’

--- Een urine-opvangzak aan het been koppel je ’s nachts af:
‘Nee, de richtlijn adviseert om de opvangzak niet af te koppelen, maar dóór te koppelen naar de nachtzak. Je koppelt hem dus níet af. Wanneer je de zak afkoppelt, is er namelijk meer kans op bacteriën en/of besmetting vanuit de omgeving via de katheter.’
(Bron: 4 misverstanden over po's, urinalen en catheters)

 • Goede maat
  Een condoom katheter moet nauwkeurig passen, gebruik de goede maat na opmeten.
 • Schoon en droog
  "Bij een zelfklevende condoomkatheter is het van belang dat de huid schoon en droog is. Ik heb goede ervaringen met de hypo-allergeen van Conveen, maar het is moeilijk om deze om te doen. Hun latex condoom is gemakkelijk en blijft ook goed op zijn plaats zitten.
 • Ondergoed
  Gebruik boxer shorts en geen strakzittende onderbroeken om te voorkomen dat er een kink in de slang komt.
 • 's Nachts
  "'s Nachts gebruik ik geen katheter omdat ik heel veel beweeg in bed. Dan gebruik ik een luier."
  "Voor de nacht geen beenzak gebruiken (tenzij je heel stil ligt) maar een bedzak."
 • Vacuum
  "Mijn grootste probleem is het 'vacuum effect' dat ontstaat nadat er urine is doorgestroomd. Doordat de lucht dan uit de katheter wordt gezogen wordt de huid van de penis hard tegen het condoom aangedrukt, dat geeft bij mij irritaties."
  "Ik had ook last van het "vacuum effect" wat pijn doet. Daarom, als ik nu naar het toilet ga voor het ledigen van de zak trek ik eerst eens het stukje uit de condoom zodat het gecreeerde vacuum weg is."
 • Milieu
  Ik ben erg tevreden over het condoomkatheter. Minder afval dus beter voor het milieu.
 • Zelfklevende laag
  "Je moet oppassen met de klevende laag die voor de bevestiging wordt gebruikt. Sommigen beschadigen de huid."
 • Condoomkatheter met incontinentiebroekje
  Ik ben gebruiker van condoomkatheters. Voor extra kleefkracht en tegen huidirritatie gebruik ik prep. Ondanks deze prep bleef ik last houden van lekkages. Uiteindelijk heb ik voor mij de volgende oplossing gevonden. De verzorger of verzorgster maakt een gaatje aan de voorkant van het incontinentiebroekje (Tena of Abri) dat ik draag. In plaats van zo`n broekje draag ik ook vaak een inlegger met daar overheen een elastisch zittende onderbroek (van Abri). Door het gaatje wordt vervolgens het uiteinde van de condoomkatheter getrokken, waarna het slangetje van de urinezak hieraan gekoppeld wordt. De penis met de condoomkatheter zit nu stevig in het incontinentiebroekje of de inlegger.
 • Bij urineverlies is de belangrijkste tip: leeg je blaas voor het sporten
 • Een belangrijke tip bij incontinentie en dementie is om erover te praten met anderen
 • Iedere dag voldoende drinken helpt de ontlasting soepel te houden en dus obstipatie zoveel mogelijk te voorkomen

Diverse tips

 • Dwarslaesie? Zo voorkom je incontinentie-ongelukjes tijdens het sporten
  In een artikel bij Unieksporten.nl worden een aantal waardevolle tips gegeven:
  • Het plannen van je sport-training is bijvoorbeeld belangrijk. Neem altijd extra ondergoed mee, want je weet maar nooit...
  • Bij darmincontinentie is het vooral belangrijk dat je een regelmatige darmgewoonte ontwikkelt. Eet volgens een vast ritme en ga ook volgens een vast ritme naar het toilet. Ga ook altijd voor je gaat sporten of bewegen naar de wc. Verder kun je ook aan hulpmiddelen denken, zoals incontinentiematjes of anale plugs om het lekken te voorkomen.
  • Bij urineverlies is de belangrijkste tip: leeg je blaas voor het sporten. Zoek vooraf ook uit waar de toiletten zijn voor je aan je oefeningen begint.
  • Je kunt ook denken aan incontinentiemateriaal tijdens het sporten. Voor vrouwen bestaat er speciaal materiaal, maar daar moet je niet te lang in blijven zitten. Mannen kunnen een urinecondoom gebruiken met een opvangzak in de broekspijp.
 • Dementie en incontinentie: 15 tips
  Op het blog Over Dementie geeft Anniek Kramer veel tips overincontinentie bij dementie: als mensen de toilet niet meer (op tijd) kunnen vinden, niet meer weten hoe ze hun kleding kunnen uitdoen of geen aandrang meer voelen. Een eerste tip is om erover te praten met anderen, zodat ze weten waar je mee zit en ze er rekening mee kunnen houden. Doorbreek samen het taboe. Andere tips zijn:
  • Als iemand naar toilet moet is het fijn als de onderkleding snel en makkelijk los gedaan kan worden. Dus bijvoorbeeld broeken met elastiek of klittenband en geen lastige knopen of bretels.
  • Zorg dat de toilet goed te vinden is. Plak bijvoorbeeld een plaatje van een toiletpot op de deur van de toilet. En zorg dat er s’nachts voldoende licht is om de toilet te vinden.
  • Incontinentiemateriaal is een prima hulpmiddel. Maar zet het pas in als het echt nodig is.
  • Drink voldoende. Dat klinkt misschien apart, maar onvoldoende drinken kan de blaas irriteren, waardoor vaker aandrang ontstaat.
  Lees alle tips .
 • Tips bij ontlastingsproblemen
  Iedere dag voldoende drinken helpt de ontlasting soepel te houden en dus obstipatie zoveel mogelijk te voorkomen. Ook een gezonde, gevarieerde voeding die veel ruwe vezels bevat, kan problemen met verstopping voorkomen of verminderen. Het kan zijn dat dit niet voldoende helpt. U krijgt in dat geval een mild laxeermiddel bijvoorbeeld lactulose of een bulkvormer. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting zacht blijft. Deze middelen kunnen langdurig gebruikt worden zonder dat er gewenning optreedt. Zwaardere laxeermiddelen worden hooguit een enkele keer en dan alleen voor een zeer korte periode toegediend.

  Wanneer de ontlasting niet spontaan regelmatig komt, moet deze op vaste tijden, dus elke dag of om de één tot twee dagen kunstmatig opgewekt worden. U kunt dit doen met zetpillen of met microclysma's. Wanneer dit niet tot het gewenste resultaat leidt, komt darmspoelen in aanmerking. Hierbij wordt er een hoeveelheid lauw water in de endeldarm gebracht. Daarmee wordt de ontlasting in de endeldarm er als het ware uitgespoeld.

 • Geef uw reactie

Reageer op deze pagina

 • Reactieformulier
  Geef uw eigen tip aan ons door!
 • Mijn emailadres mag openbaar worden geplaatst op deze website: *

  Mijn reactie mag voor iedereen leesbaar worden geplaatst op deze website: *
 
× Let op!   Deze site maakt gebruik van analytische cookies voor het goed functioneren en het algemeen analyseren van het bezoek op deze site.
Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan. Meer informatie