• Superabsorber houdt urine vast en bindt het tot een geleimassa zodat de huid niet meer nat kan worden

Over absorberende systemen

 • Absorberende systemen
  Deze systemen worden het meeste toegepast. Sommige mensen spreken van 'absorberend incontinentie materiaal', anderen hebben het over 'verbanden' en weer anderen noemen het 'luiers'. Het aanbod van dit soort materialen is enorm.

  Incontinentieverband bestaat uit een aantal lagen van verschillende materialen. De bovenlaag bestaat uit een drooghoudlaagje dat vocht doorlaat zodat het oppervlak droog blijft. De tweede laag, de absorptiekern, bevat pulp die de urine opneemt. Deze laag bepaalt de absorptiecapaciteit van het verband. De meeste verbanden bevatten een derde laag met een zogenaamde superabsorber. Deze stof houdt urine vast en bindt het tot een geleimassa zodat de huid niet meer nat kan worden. De onderlaag bevat een vochtdicht folie om doorlekken te voorkomen. Veel verbanden bevatten ook zogenaamde 'anti-lekrandjes' ter voorkoming van lekkage aan de zijkanten.
 • Kan ik ook maandverband gebruiken bij incontinentie?
  Soms gebruikt men maandverband voor ongewild urineverlies. Echter, incontinentiemateriaal is speciaal gemaakt om urine snel op te kunnen nemen en de geur ervan te neutraliseren. Verbanden speciaal voor incontinentie houden rekening met de huid die in aanraking komt met urine. Beschermende bestanddelen zijn al in de toplaag van het verband verwerkt.
 • Door uw mening te geven kunnen uiteindelijk producten worden verbeterd

Vragenlijst: wat gebruikt ú?

  Geef uw oordeel
  Er zijn heel veel systemen op de markt, van verschillende producenten en in verschillenfe maten en soorten. Hieronder kunt u anoniem aangeven welk product u gebruikt en wat u ervaringen daarmee zijn. Dit kan uiteindelijk helpen om producten te verbeteren. Staat uw product er nog niet bij? Kies dan "anders" en wij gaan het toevoegen in de lijst.
Vragenlijst Absorberende Producten
Veel absorberende producten zijn door iedereen te gebruiken. Maar er zijn ook systemen speciaal voor mannen, vrouwen of kinderen. Vaak is de pasvorm dan aangepast. Er bestaan eendelige- of tweedelige wegwerpsystemen, en er zijn wasbare materialen.

Welke product gebruikt u, en hoe bevalt dit?

 • Een ééndelig absorptie-verband sluit met plakstrips en wordt als een broek gedragen

Eendelige systemen

  Eendelig
  Een ééndelig absorptie-verband sluit met plakstrips en wordt als een broek gedragen. Het kan nauw aansluitend worden aangebracht en is gemakkelijk te verschonen.

  Ook bestaan er broekjes ("pants") dia als gewoon ondergoed aan- en uit worden getrokken. De pants hebben een buitenlaag die aanvoelt als katoen. Dit zorgt voor een stretch- en ademend effect. Het voelt aan als katoen en is daardoor zeer comfortabel te dragen.


 • Er zijn ook verbanden welke gefixeerd worden door een stretch broekje of een plastic broek

Tweedelige systemen

 • Tweedelig
  Er zijn ook verbanden welke gefixeerd worden door een stretch broekje, nauwsluitende slip of plastic broek. Afhankelijk van de mate van incontinentie kan een andere soort inlegger worden gebruikt. Deze inlegverbanden zijn in verschillende afmetingen en met verschillende mate van absorptie te verkrijgen.

  Soms geeft men er de voorkeur aan om bij zware incontinentie een plastic broek te gebruiken. Deze kan over het incontinentiemateriaal heen en kan extra bescherming bieden.

  Bekijk de voor en nadelen van plastic broeken zoals gebruikers die aan ons hebben gemeld.
 • Er zijn ook verbanden welke gefixeerd worden door een stretch broekje of een plastic broek

Producten voor mannen

 • Bestaan er speciale producten voor mannen?
  Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 mannen boven de 40 heeft last van enige vorm van ongewenst urineverlies De onderliggende oorzaken verschillen van man tot man, maar de meest voorkomende oorzaken hebben onder andere te maken met verzwakte bekkenbodemspieren, leeftijd, obesitas of een vergrote prostaat.

  Daarom zijn er ook speciaal ontwikkelde absorberende systemen voor mannen.
 • Voor elk systeem geldt dat het goed tegen de huid moet aansluiten

Tips voor gebruik absorberende systemen

 • Gebruik nooit extra inleggers in uw verband. Dit belemmert de absorptie. Bij twijfel kunt u beter een groter systeem gaan gebruiken.

 • Voor elk systeem geldt dat het goed tegen de huid moet aansluiten, om te verkomen dat er lucht tussen het verband en de huid komt, wat voor afkoeling kan zorgen. Ook wordt zo de kans op lekkage verminderd.

 • Draag het verband aan de voor- en achterkant altijd op gelijke hoogte. Voor mannen kan eventueel de voorkant iets hoger aangebracht worden. Sommige verbanden geven door middel van een tekentje aan wat de voorkant is.

 • Materiaal dat te groot is gaat opbollen en wijken bij de liezen, waardoor lekkage kan ontstaan. Het dragen van de juiste maat is daarom belangrijk.
 • Controleer regelmatig of het materiaal verschoond moet worden. De meeste systemen hebben een zogenaamde vochtindicator. Deze tekens of letters geven door middel van verkleuring of vervaging aan of het verband verzadigd is.

 • Voor de nacht en op dagen dat er diuretica worden gebruikt is het aan te bevelen om een verband met een groter absorptievermogen te gebruiken.

 • Verschoon regelmatig. Afhankelijk van de mate van incontinentie en de frequentie van urineverlies, is 2 tot 5 keer per dag verschonen een algemene richtlijn. Verliest u voortdurend urine dan is 5 maal per dag verschonen aan te bevelen.

 • Drie grote misvattingen zijn:

  1. Een grotere maat verband, bijvoorbeeld XL, kan meer vocht opnemen Niet waar: een te groot verband dat slecht past, maakt de kans op lekkage juist groter. Wel doen: verwissel het systeem van de juiste maat vóór het verzadigd is. Controleer of de plakstrips goed aansluiten op de huid.

  2. Extra inleggers in een verband voorkomt lekken. Niet waar: dit leidt tot lekkage en huidirritatie. Bovendien is het oncomfortabel voor de cliënt. Wel doen: kies in zo'n geval voor een zwaarder verband, met een grotere absorptiecapaciteit en een goede pasvorm.

  3. Buikbandsystemen moet je aan de voorkant sluiten. Niet waar: juist bij deze systemen kan gebruik achterstevoren veel voordelen bieden. Je maakt het bij sommige cliënten gemakkelijker en sneller los. Voortdurend plukken aan het verband en dit verband losmaken komen ook minder voor doordat de gladde kant nu aan de voorkant zit. Dat kan enige rust geven bij de dementerende. Bovendien sluiten de nieuwere ontwerpen goed aan bij de kleding: een broek hoef je niet meer uit te trekken voor het verwisselen van het systeem. Wel doen: maak het systeem vast wanneer de cliënt in een tillift hangt. Terwijl de cliënt stabiel en veilig hangt, belast jij niet onnodig je rug. Het verzorgen van de huid is zo ook gemakkelijker omdat je overal goed bij kunt.

 • Bron: Toiletgang bij dementie - Auteurs: Aliëtte Jonkers en Paul van Houten.

 • Welk materiaal moet ik kiezen?
  • Het is bij urine-incontinentie heel lastig om van jezelf te zeggen hoeveel je verliest. Iemand die last heeft van beginnend urineverlies vindt waarschijnlijk al dat hij of zij een groot probleem heeft, terwijl het in werkelijkheid een paar druppels zijn die met de lichtste incontinentiematerialen zijn op te vangen.
  • Het absorptievermogen is dus belangrijk bij de keus van incontinentiemateriaal. Voor lichte incontinentie is materiaal met minder absorptievermogen voldoende. Voor zwaarder urineverlies wil je iets wat dikker is en meer vocht opneemt.
  • Bij licht urineverlies kun je gebruik maken van inleggers die je draagt in je ondergoed. Om zeker te zijn dat de inleggers op zijn plek blijven, zijn er speciale fixatiebroekjes.
  • Voor zwaarder urineverlies of ontlastingverlies kun je speciale incontinentieslips of -broekjes (pants) gebruiken. Een incontinentieslip heeft plakstrips die je om de heupen moet bevestigen. Na gebruik gaan ze de prullenbak in. Een voordeel van zo'n incontinentieslip is dat je ze zo strak kan doen als nodig, waardoor de kans op doorlekken minimaal is.
  Bron: Plusonline.nl
 • Er bestaan wegwerp en wasbare onderleggers

Onderleggers

 • Extra bescherming
  Onderleggers worden gebruikt als bedbescherming of bij het verschonen. Een onderlegger bestaat uit een aantal lagen van verschillende materialen. De bovenlaag bestaat uit een drooghoudlaagje dat vocht doorlaat zodat het oppervlak droog blijft. De tweede laag, de absorptiekern, bevat materiaal dat de urine en/of verontreiniging opneemt. De onderlaag bevat een vochtdicht folie om doorlekken te voorkomen. Er bestaan wegwerp en wasbare onderleggers.
 • Vanaf 1 januari 2011 geldt dat incontinentie-onderleggers in verband met urinelozing en defecatie (ontlasting) alleen nog vergoed worden als er "sprake is van een bijzondere individuele zorgaanvraag” (voor meer informatie kijk bij Vergoedingen).
 • Zwemluiers houden ontlasting tegen in het water

Speciale kleding

 • Speciale kleding kan het omgaan met incontinentie gemakkelijker maken.
 • Zwemluiers
  Zwemluiers zijn ontwikkeld voor mensen met ontlasting incontinentie. Het uiterlijk is als een gewone zwembroek, doch eventuele ontlasting wordt opgevangen.
 • Aangepaste kleding
  In Amerika zijn er bedrijven gespecialiseerd in het aanpassen van kleding. In Nederland bijvoorbeeld www.anderszorgen.nl. Of er in Nederland nog meer fabrikanten bestaat weten wij niet.

  Er bestaan speciale T-shirts welke langer zijn en in het kruis worden vastgeknoopt. Hierdoor wordt vermeden dat incontinentie materiaal zichtbaar kan worden bij de broekrand. • Klitteband kan worden gebruikt om sluitingen gemakkelijk en snel te kunnen openen.

 
× Let op!   Deze site maakt gebruik van analytische cookies voor het goed functioneren en het algemeen analyseren van het bezoek op deze site.
Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan. Meer informatie